1. bassjo's Avatar
    So my new iPhone 11 Pro Max is very SLOW when connecting to my 2016 Silverado's infotainment center to start car play. My XS Max would connect and start car play pretty darn quickly but this new device sometimes has taken up to 5 minutes to connect. The things I've done in troubleshooting are, deleting my devices in my infotainment center, deleting my Silverado from car play on the new phone, restarted the phone, and of course updated to iOS 13.1. To be fair it was approaching the 5+ minute mark before the update, now it still randomly takes up to 2-3 minutes to connect. I'm going to try a new lighting cable, (an official apple one). Other than that I'm at a loss. Maybe restoring the phone and instead of loading the backup that came from my XS Max, setting the device up as a new phone. Has anyone else experienced this?
    09-26-2019 07:14 AM
  2. EagleFox007's Avatar
    Have not encountered this. Works fine on my Honda Civic 2018. I have the 11 pro max using public beta version 13.1
    09-26-2019 07:38 AM
  3. Just_Me_D's Avatar
    For the most part, CarPlay connects immediately and sometimes it takes anywhere from 30 seconds to a minute, but I have wireless CarPlay. On my previous vehicle where CarPlay worked via cable, it connected almost immediately.
    09-26-2019 07:46 AM
  4. nr2d's Avatar
    Mine connects quickly to my 2019 Ford Expedition.
    09-26-2019 07:49 AM
  5. bassjo's Avatar
    Okay, for all those who says that car play is working fine... when you got your 11 Pro Max, did you restore from the backup of your previous iPhone or did you set it up as a new device?
    09-26-2019 08:54 AM
  6. EagleFox007's Avatar
    Okay, for all those who says that car play is working fine... when you got your 11 Pro Max, did you restore from the backup of your previous iPhone or did you set it up as a new device?
    Restored mine from previous backup.
    bassjo likes this.
    09-26-2019 11:35 AM
  7. bamf-hacker's Avatar
    I am thinking about not using CarPlay and switching to BlueTooth in my car so I can use wireless charging and not have to worry about cables.
    Tartarus likes this.
    09-26-2019 12:40 PM
  8. Tartarus's Avatar
    I am thinking about not using CarPlay and switching to BlueTooth in my car so I can use wireless charging and not have to worry about cables.
    Is there not a cheap way to have wireless CarPlay enabled in your car?
    09-26-2019 12:41 PM
  9. bamf-hacker's Avatar
    My car has wireless and bluetooth which is what is needed for wireless CarPlay, but the manufacturer needs to update the OS in the car to enable it.
    09-26-2019 12:43 PM
  10. Tartarus's Avatar
    My car has wireless and bluetooth which is what is needed for wireless CarPlay, but the manufacturer needs to update the OS in the car to enable it.
    Oh that’s horrible. Manufacturers are horrible with updating built in MMEs.
    Hopefully Apple will make it possible soon to update the CarPlay enabled device in the car soon via iPhone.
    Highrisedrifter likes this.
    09-26-2019 01:07 PM
  11. Lee_Bo's Avatar
    My 11 Pro Max was restored from backup (7 Plus) and connects to CarPlay (Alpine head unit) almost immediately. It connected the same with the 7 Plus.

    The difference in cost from the head unit I got to one with wireless carplay was almost $500 so I didn't go with wireless carplay.
    Tartarus likes this.
    09-26-2019 02:15 PM
  12. Just_Me_D's Avatar
    Okay, for all those who says that car play is working fine... when you got your 11 Pro Max, did you restore from the backup of your previous iPhone or did you set it up as a new device?
    I set up my iPhone 11 Pro Max as a new device.
    09-26-2019 02:19 PM
  13. bassjo's Avatar
    Yeah nothing I’ve tried short of restoring my device has worked. I drove into town this afternoon and for the entire 5-7 mins it never connected. (Once again my XS Max would connect every time without issue) I called Apple and they basically said love with it until further updates and improvements come out.
    09-26-2019 02:55 PM
  14. bassjo's Avatar
    I wanted to give a little update. I deleted my iPhone from my vehicle and deleted my vehicle from the iPhone, it connected almost immediately after that on the first try. Since then it’s been hit or miss. Sometimes I plug into my vehicle and it connects right away and other times it takes me unplugging and reconnecting it before it connects. Who knows?
    09-27-2019 08:07 PM
  15. Tartarus's Avatar
    I wanted to give a little update. I deleted my iPhone from my vehicle and deleted my vehicle from the iPhone, it connected almost immediately after that on the first try. Since then it’s been hit or miss. Sometimes I plug into my vehicle and it connects right away and other times it takes me unplugging and reconnecting it before it connects. Who knows?
    Is the charging port clean on your phone? Make sure there is no dust / lint in it.
    Is the cable you use still good? Try another cable.
    09-27-2019 11:13 PM
  16. bassjo's Avatar
    Is the charging port clean on your phone? Make sure there is no dust / lint in it.
    Is the cable you use still good? Try another cable.
    The charging port is clean and regarding the cable, I swapped my current one out with the cable that can with my XS Max that connects flawlessly to my PC and got the same sporadic results. I’m starting to think that there’s an issue with the cheating port itself.
    09-28-2019 06:20 AM
  17. Highrisedrifter's Avatar
    My Pro Max connects instantly via cable to my wife's 2020 Civic. No idea if it would do it wirelessly as I haven't tried.

    I set my phone up as a new device when I got it.
    bassjo likes this.
    09-28-2019 09:01 AM
  18. bassjo's Avatar
    Here's the final update on this issue. I spoke with Apple last night and after reviewing all the troubleshooting steps I'd taken they agreed that there was some sort of hardware issue with the device. They recommended that I take it to my local Apple Store, but because I didn't purchase it directly from Apple they recommended that I take it back to Best Buy and exchange it for a new device. Best Buy didn't have any stock of 11 Pro Max's and told me if I wanted they could order me a replacement, the rub here was I'd have to turn in the device completely. I still have my XS Max so I just returned it without an exchange with the idea I'll just order a replacement at a later date. The good news is my XS Max connects with my vehicle instantly. So I think it's confirmed, a lemon.
    Just_Me_D likes this.
    09-29-2019 04:28 PM
  19. BreakingKayfabe's Avatar
    Same exact issue as OP is having. Chevy Tahoe 2018 so I assume the same MyLink system. CarPlay connected immediately with previous phones. On 11 Pro takes a while on the first try. I think it’s a GM thing.
    10-06-2019 10:58 PM
  20. bassjo's Avatar
    Same exact issue as OP is having. Chevy Tahoe 2018 so I assume the same MyLink system. CarPlay connected immediately with previous phones. On 11 Pro takes a while on the first try. I think it’s a GM thing.
    The strange thing is both the XS Max and the 11 Pro Max are/ were at the same software level. Apple decided I had a charging port issue, I returned the phone and have been issuing my XS Max without any issues. I have as new 11 Pro Max on the way, expected next Tuesday. I guess if I get a repeat performance I’ll know for sure.
    10-07-2019 02:11 AM
  21. bassjo's Avatar
    One would assume, (via standard troubleshooting methods) that with the lightning ports being the same between both devices, (again that's an assumption as either device uses the same lightning cables) and with both devices using the same software, i.e. iOS 13.1.2 and finally the fact that the older of the two devices connects immediately whereas the newer device is a crap shoot as to if it will connect or not. Makes me think that the issue is with the newer devices and not our vehicle’s head unit, (Chevy MyLink). We'd need more Chevrolet owners to weight in here.
    Last edited by bassjo; 10-07-2019 at 02:42 AM.
    10-07-2019 02:23 AM
  22. BreakingKayfabe's Avatar
    Same exact issue as OP is having. Chevy Tahoe 2018 so I assume the same MyLink system. CarPlay connected immediately with previous phones. On 11 Pro takes a while on the first try. I think it’s a GM thing.
    To update here: Coincidentally after making this comment, my 11 Pro is now immediately connecting to CarPlay.
    bassjo and Just_Me_D like this.
    10-08-2019 08:26 AM
  23. Just_Me_D's Avatar
    To update here: Coincidentally after making this comment, my 11 Pro is now immediately connecting to CarPlay.
    Thanks for the update, sir. Nice vehicle, by the way...
    10-08-2019 09:28 AM
  24. Westiemom's Avatar
    Okay, for all those who says that car play is working fine... when you got your 11 Pro Max, did you restore from the backup of your previous iPhone or did you set it up as a new device?
    I restored from iCloud backup. Haven’t had a sync problem with CarPlay in my Ford EcoSport, it has worked great!
    I would say it is more a problem with the infotainment system in your Chevy, but you said your precious device worked fine in the same vehicle.
    10-09-2019 07:28 AM
  25. bassjo's Avatar
    I wanted to post a quick update here. I received my new iPhone 11 Pro Max yesterday, (got Midnight Green ), but before I restored it with my iPhone XS Max's backup I just activated the device and drove home with it. After the initial setup to get CarPlay working, I unplugged it and plugged it back in a few times and it connected immediately. After restoring the the new device with my XS Max's backup I tried it again, I did have to setup CarPlay again but this time I did a little more thorough testing. I shut my vehicle off and opened the door to ensure that the head unit was off Then I closed the door and restarted it and plugged in my 11 Pro Max and it connected immediately. Also, this morning when I was leaving the gym it connected immediately to my Silverado. So I think it's safe to say that the previous device was faulty.
    10-11-2019 07:41 AM
31 12

Similar Threads

  1. Every car needs a dual USB charger, and this one is just $5
    By iMore.com in forum iMore.com News Discussion & Contests
    Replies: 0
    Last Post: 09-25-2019, 01:22 PM
  2. Grab Anker's Alexa-enabled car charger and a dashboard car mount for $40
    By iMore.com in forum iMore.com News Discussion & Contests
    Replies: 0
    Last Post: 09-25-2019, 08:12 AM
  3. Clip a coupon to score this Aukey 36W PD car charger for $10
    By iMore.com in forum iMore.com News Discussion & Contests
    Replies: 0
    Last Post: 09-24-2019, 04:12 PM
  4. This discounted car mount has a wireless charger built-in for $12
    By iMore.com in forum iMore.com News Discussion & Contests
    Replies: 0
    Last Post: 09-24-2019, 01:12 PM
  5. This discounted Aukey car inverter kit can customize your charge
    By iMore.com in forum iMore.com News Discussion & Contests
    Replies: 0
    Last Post: 09-23-2019, 12:51 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD