Welcome to the iMore Forums Create Your Account or Ask a Question Answers in 5 minutes - no registration required!
Results 1 to 19 of 19
Like Tree7Likes
  • 1 Post By Rafagon
  • 1 Post By Just_Me_D
  • 1 Post By Rafagon
  • 2 Post By Ledsteplin
  • 1 Post By Ledsteplin
  • 1 Post By Ledsteplin
  1. Thread AuthorThread Author   #1  
    Rafagon's Avatar
    iMore Intermediate

    Posts
    280 Posts
    Global Posts
    287 Global Posts

    Exclamation Major iOS 10 Bug

    Major iOS 10 Bug:

    If youre on LTE and you use (dial) any of the AT&T Services:

    Click image for larger version. 

Name:	A1.PNG 
Views:	106 
Size:	123.2 KB 
ID:	112174

    Then LTE stops working and youre stuck with 4G:

    Click image for larger version. 

Name:	A2.png 
Views:	108 
Size:	273.0 KB 
ID:	112175

    The only way to go back to LTE is to go to:

    Settings > Cellular Data Options > Enable LTE > Off

    and then select Voice & Data or Data Only:

    Click image for larger version. 

Name:	A3.png 
Views:	85 
Size:	105.0 KB 
ID:	112176
  2. #2  

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    I clan only assume the "bug" has been fixed because I just tried it and as soon as I selected "Dismiss", the coverage thingy immediately changed back to LTE. I'm running iOS 10.1 dev beta 1, by the way.
  3. Thread AuthorThread Author   #3  
    Rafagon's Avatar
    iMore Intermediate

    Posts
    280 Posts
    Global Posts
    287 Global Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    iOS 10.0.1 non-beta (public release) here with AT&T Carrier version 25.0.

    I tried it multiple times and the same thing happened every single time.

    For example, I launched the Phone app, I inputted *3282# Send (green phone icon) and then LTE stops working and goes to 4G.

    It’s not the end of the world, but I do hope they fix it on 10.0.2.

    Update: It seems to have fixed itself!! Bizarre!

    Update 2: Please see my clarification on post #6 (below) of this thread.
    Last edited by Rafagon; 09-24-2016 at 09:36 PM.
    Just_Me_D likes this.
  4. #4  

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Rafagon View Post
    iOS 10.0.1 non-beta (public release) here with AT&T Carrier version 25.0.

    I tried it multiple times and the same thing happened every single time.

    For example, I launched the Phone app, I inputted *3282# Send (green phone icon) and then LTE stops working and goes to 4G.

    Its not the end of the world, but I do hope they fix it on 10.0.2.

    Update: It seems to have fixed itself!! Bizarre!
    I'm glad the problem fixed itself, and thanks for the update.

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_0376.JPG 
Views:	58 
Size:	147.4 KB 
ID:	112178
    Rafagon likes this.
  5. #5  
    noto220's Avatar
    iMore Newbie

    Posts
    32 Posts
    Global Posts
    695 Global Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    I just tried the same thing and it stays on 4G for me as well.
  6. Thread AuthorThread Author   #6  
    Rafagon's Avatar
    iMore Intermediate

    Posts
    280 Posts
    Global Posts
    287 Global Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by noto220 View Post
    I just tried the same thing and it stays on 4G for me as well.
    Perhaps I should clarify. When I said earlier that the issue has fixed itself, what I actually meant was that the 4G goes back to LTE after about 20 - 60 seconds.

    But yes, sending any of those AT&T Services codes I mentioned in my OP will make the phone lose LTE and fallback to 4G.

    Try it again, and then wait about a minute. It should return to LTE on its own. YMMV.
  7. #7  

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Rafagon View Post
    Perhaps I should clarify. When I said earlier that the issue has fixed itself, what I actually meant was that the 4G goes back to LTE after about 20 - 60 seconds.

    But yes, sending any of those AT&T Services codes I mentioned in my OP will make the phone lose LTE and fallback to 4G.

    Try it again, and then wait about a minute. It should return to LTE on its own. YMMV.
    Have you asked AT&T about this?
  8. #8  
    donawalt's Avatar
    iMore Intermediate

    Posts
    311 Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Mine does the same - and automatically goes back in about a minute. I wonder if it has to use 4G for some aspect of the completion of the service request? It's like it drops to 4G to process, then goes back to LTE in a similar timeframe to the way it will pop back to LTE if you are in a bad cell area and it drops to 4G then it finds the LTE network again.
  9. #9  
    scruffypig's Avatar
    iMore Pro

    Posts
    609 Posts

    Default Major iOS 10 Bug

    I just noticed with 10.0.2, mine drops to 4G while processing, but immediately goes back to LTE.

    Edit: I am on AT&T. I have pretty good LTE and 4G signal. I have an iPhone 6S. I live in a pretty good sized metro area.
    Last edited by scruffypig; 09-25-2016 at 06:43 PM.
  10. #10  

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Has anyone with AT&T reached out to their support for an explanation of this?
  11. Thread AuthorThread Author   #11  
    Rafagon's Avatar
    iMore Intermediate

    Posts
    280 Posts
    Global Posts
    287 Global Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Ledsteplin View Post
    Have you asked AT&T about this?
    Not yet. I’ll log onto their site and request an online chat with a person, and report back here once that is complete (probably tomorrow). Hopefully I get lucky and get a fairly knowledgeable rep, and not just one who automatically points the finger at Apple.

    For those of you who have noticed the drop to 4G and subsequent return to LTE when using these codes: Are any of you using a carrier other than AT&T?
    Annie_i6s likes this.
  12. #12  

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Rafagon View Post
    Not yet. Ill log onto their site and request an online chat with a person, and report back here once that is complete (probably tomorrow). Hopefully I get lucky and get a fairly knowledgeable rep, and not just one who automatically points the finger at Apple.

    For those of you who have noticed the drop to 4G and subsequent return to LTE when using these codes: Are any of you using a carrier other than AT&T?
    Or try @attcares on Twitter.
    scruffypig and Rafagon like this.
  13. #13  
    owlyn's Avatar
    iMore Beginner

    Posts
    62 Posts
    Global Posts
    248 Global Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Mine is doing the same.
  14. Thread AuthorThread Author   #14  
    Rafagon's Avatar
    iMore Intermediate

    Posts
    280 Posts
    Global Posts
    287 Global Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Ledsteplin View Post
    Has anyone with AT&T reached out to their support for an explanation of this?
    Chatted with AT&T online. Here’s the transcript. Colors added for clarity.

    AT&T : Hello! Thanks for choosing AT&T Chat.
    Corie : Hi my names is Corie, thank your for your patience i will be assisting you today!
    Rafael : Hello there Corie, thank you for replying so quickly. I was wondering about something; it's not a malfunction, just an odd behavior of the network connection.
    Rafael : You're familiar with the * codes one uses from the Phone app on an iPhone, such as *3282# to check data usage or *646# to check minute usage?

    Corie : Yes i am familiar with those
    Rafael : Great! Well, when I'm on LTE and I send any of those codes, the connection falls back to 4G, stays that way until AT&T texts me the relevant information, then stays that way for about another 20 - 60 seconds, then finally returns to LTE. Do you have any idea why this happpens?
    Corie : That is very weird! Bear with me for a few minuets while i look in to this for you.

    [sound of a minuet playing]

    Rafael : Excellent, thank you.
    Corie : Your welcome
    Corie : I ran through all my systems and im not seeing any thing that would cause that, if this becomes a serious issue we can create a case for our network engineers to look in to and resolve the issue.
    Rafael : It's not a serious issue, as it goes back to normal within 60 seconds, I was just curious. I don't think it's necessary to open a case.
    Corie : It is very weird that is definitely a new one for me. If at any time it does become an issue we would be more than happy to involve them to resolve the issue.
    Rafael : Thank you kindly; you've been most helpful.
    Corie : Your very welcome. I hope you have a great night!
  15. #15  
    MaxSmarties's Avatar
    iMore Pro

    Posts
    579 Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    This is pretty much an US-only issue. In Europe 4G actually is faster than LTE. In USA carriers use 4G for "3,5G" connections. Weird.
    My iPhone 6S with Vodafone shows 4G and I'm under an LTE A connection.
  16. #16  

    Default Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Rafagon View Post
    Chatted with AT&T online. Heres the transcript. Colors added for clarity.

    AT&T : Hello! Thanks for choosing AT&T Chat.
    Corie : Hi my names is Corie, thank your for your patience i will be assisting you today!
    Rafael : Hello there Corie, thank you for replying so quickly. I was wondering about something; it's not a malfunction, just an odd behavior of the network connection.
    Rafael : You're familiar with the * codes one uses from the Phone app on an iPhone, such as *3282# to check data usage or *646# to check minute usage?

    Corie : Yes i am familiar with those
    Rafael : Great! Well, when I'm on LTE and I send any of those codes, the connection falls back to 4G, stays that way until AT&T texts me the relevant information, then stays that way for about another 20 - 60 seconds, then finally returns to LTE. Do you have any idea why this happpens?
    Corie : That is very weird! Bear with me for a few minuets while i look in to this for you.

    [sound of a minuet playing]

    Rafael : Excellent, thank you.
    Corie : Your welcome
    Corie : I ran through all my systems and im not seeing any thing that would cause that, if this becomes a serious issue we can create a case for our network engineers to look in to and resolve the issue.
    Rafael : It's not a serious issue, as it goes back to normal within 60 seconds, I was just curious. I don't think it's necessary to open a case.
    Corie : It is very weird that is definitely a new one for me. If at any time it does become an issue we would be more than happy to involve them to resolve the issue.
    Rafael : Thank you kindly; you've been most helpful.
    Corie : Your very welcome. I hope you have a great night!
    Why didn't you ask for a tech specialist? Those front line reps don't know much and get their info from a manual. Someone there must know something. You did title this thread "Major iOS 10 bug". LOL
    scruffypig likes this.
  17. #17  
    doogald's Avatar
    iMore Intermediate

    Posts
    301 Posts
    Global Posts
    4,626 Global Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Rafagon View Post
    Chatted with AT&T online. Here’s the transcript. Colors added for clarity.

    Corie : That is very weird! Bear with me for a few minuets while i look in to this for you.

    [sound of a minuet playing]
    LOL!
  18. #18  
    Le Caid's Avatar
    iMore Newbie

    Posts
    32 Posts

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Corie might want to change "Your welcome" to "You are welcome"
    Just nitpicking
  19. #19  

    Default Re: Major iOS 10 Bug

    Quote Originally Posted by Le Caid View Post
    Corie might want to change "Your welcome" to "You are welcome"
    Just nitpicking
    I think he could tell by the tone of voice Corie said, "Your Welcome!" and not, "You're welcome!". LOL
    scruffypig likes this.

Similar Threads

  1. Replies: 3
    Last Post: 10-12-2016, 10:12 AM
  2. How do you hide undownloaded music in iOS 10?
    By Thom_D in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 09-30-2016, 01:14 PM
  3. Why my iPhone is not updating the ios ?
    By iMore Question in forum Ask a Question
    Replies: 5
    Last Post: 09-29-2016, 12:00 AM
  4. Replies: 6
    Last Post: 09-24-2016, 06:20 PM
  5. I updated to iOS 10. Questions about Maps
    By iMore Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 09-23-2016, 06:37 PM

Posting Permissions